Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Μπιντερμάγιερ Βιεννέζικο Σαλόνι.


Το κίνημα Biedermeier (1815-1848) στις διακοσμητικές τέχνες είναι ένα από τα αγαπημένα μου! Αποτελεί ένα συγκερασμό των νεοκλασσικών τάσεων που είχαν επικρατήσει στην Ευρώπη εκείνη την εποχή και των πρώιμων βικτοριανών που σταδιακά επικρατούν. Το όνομα του το πήρε από μία καρικατούρα και αρχικά αναφερόταν υποτιμητικά στον "άξεστο μικροαστό." Αποτελεί συνδυασμό των λέξεων μπίντερ που σημαίνει ανεπιτήδευτος και  μάγιερ που είναι μια κοινή κατάληξη γερμανικού ονόματος.


Ωστόσο στην διακόσμηση το ύφος Biedermeier είναι έντονα επηρεασμένο από το ύφος των νεοκλασσικών επίπλων Regency & Empire (αγγλικά & γαλλικά αντίστοιχα των αρχών του 19ου αι.) αλλά τα εκφραστικά του μέσα είναι σαφώς πιο λιτά. Γενικά απορρίπτει την "αυτοκρατορική" πολυτέλεια που είχε επικρατήσει στην Ευρώπη των Ναπολεόντειων χρόνων. Επίσης, οι απλές, άνετες φόρμες του τίθενται πλέον στην υπηρεσία, όχι μόνο της αριστοκρατίας, αλλά κυρίως της εύρωστης αστικής τάξης, που διεκδικεί πλέον το μερίδιό της στις τέχνες & το καλό γούστο. Το ύφος αυτό επικράτησε κατά κανόνα στις χώρες του Βορρά, ιδίως στην Γερμανία & την Αυστρία, αλλά υπήρξε δημοφιλές και στην Ρωσία.
 
Εικόνα έμπνευσης: Biedermeier εσωτερικό.
 
Το room box μου το τοποθέτησα χρονολογικά στην Βιέννη του 1820-30 και αναπαριστά ένα μεσοαστικό καθιστικό.
 
 
Το αγόρασα από το γερμανικό ebay και του κόλλησα κατάλληλες ταπετσαρίες εποχής που βρήκα κι εκτύπωσα  από το internet. Η μπροστινή όψη προστατεύεται με plexi-glass.
 
Room box έτοιμο για διακόσμηση.
 
Κατασκεύασα και μία σόμπα σε ύφος Delft (από δύο κουτάκια και εκτυπωμένα σχέδια πορσελάνινων πλακιδίων) αλλά αποφάσισα πως είναι μικρότερης κλίμακας και δεν θα την βάλλω...
 
Σε κάποιο αυστραλιανό μπλογκ βρήκα την ακόλουθη εικόνα. Είναι καταπληκτική!
 
 
Επικοινώνησα με την Emily Boutard από τον άνωθεν ιστότοπο και μου έστειλε μία χειροποίητη σουηδική σόμπα για να τη διακοσμήσω και ιδού το αποτέλεσμα!
 
                   
 
Η τελευταία αγορά που έκανα ήταν ένα  ορθογώνιο πιάνο φόρτε. Νομίζω πως είναι κατάλληλο για το δωμάτιο... Το λατρεύω!
 
Ορθογώνιο πιάνο με πεντάλ και Biedermeier καρέκλα. Στο βάθος διακρίνεται ερμάριο σουηδικού τύπου με τζαμωτές πόρτες. 
 
Στάδια εσωτερικής διακόσμησης :
 

 
Άνετη πολυθρόνα σε νεοκλασικό ρυθμό και καναπές Sheraton.
Τραπεζάκι εργασίας και κονσόλα με λυρόσχημα πόδια.
 
 
Biedermeier τραπέζι με μαρκετερί.
 
Παράθυρο με θέα τη Βιέννη.
 
 
Οικογενειακά πορτραίτα των αρχών του 19ου αι. στους τοίχους
 
Οροφογραφία με νεοκλασικά μοτίβα.
 
 
 
 
Εσωτερική διακόσμηση, σταδιακά παίρνει την μορφή που θέλω...
 
Βρήκα από το The Dolls House Emporium μία υπηρέτρια που είναι ότι πρέπει για το project. Την ονόμασα Heinrike. Το γράμμα στο δίσκο το έφτιαξα εγώ από χαρτί & βουλοκέρι.
 
Heinrike

 
Επίσης έδωσα στην Teresa Thompson από το Costume Cavalcade Dolls ειδική παραγγελία για την "κυρία" του σπιτιού την Frau Adelina. Της είπα να εμπνευσθεί από το ακόλουθο πορτραίτο & νομίζω πως τα κατάφερε... Της άρεσε τόσο το όνομα που της έδωσα που το χρησιμοποιεί πλέον και στον κατάλογο του online shop της!
 
Frau Adelina
  
 Τοποθέτησα στην οροφή μία λάμπα λαδιού και το καθιστικό είναι έτοιμο!
 
Η Frau Adelina παίζει πιάνο.
 
 
Αποφάσισα να αφαιρέσω την σόμπα προκειμένου να είναι πιο ευρύχωρο.
  
Και μια γατούλα για συντροφιά...
 
 

 
 


 
 
 
 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου